GFT:n miesten kausiennakko 2019-2020

25.09.2019 Off By admin

Miehet ovat valmistautuneet uuteen Futsal-Liigan kauteen hieman erilaisella tulokulmalla, kun viime kaudella kultaisia luotsannut Ville Sihvonen ei jatka joukkueen peräsimessä. Sen sijaan vastuuta valmennuksesta on ottanut laajasti pelaajisto, jossa jokaisen vahvuuksia hyödynnetään yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Muutos vaatii pelaajilta paljon, mutta sitä on huomattavasti helpottanut se, että pelaajistossa ei ole koettu suuria muutoksia viime kauteen nähden.

Osta kausikorttisi alkavalle kaudelle

Kausi 2018-2019

GFT:n viime kausi päättyi katkerasti pronssiottelun rangaistuspotkutappioon, mutta kaudelle mahtui paljon ilonhetkiä. Alkukaudesta kultaisia edustanut Miika Hosio oli jäätävässä vireessä ennen siirtymistään Italian kentille, jossa hän oli auttamassa seuraansa Mantovaa nousemaan Serie A:han. Hosion lähdön jälkeen muille jäi isot saappaat täytettäväksi, mutta se ei haitannut, vaan pelaajistosta nousi esiin uusia vastuunkantajia ja lopulta GFT paukutti runkosarjassa 105 maalia, joka oli neljänneksi eniten. Kovimpina maalisieppoina runkosarjassa toimivat Panu Autio (20 maalia) ja Timo Mikkonen (15 maalia). Myös vuoden vaihteen jälkeen joukkueeseen vaihto-opiskeluidensa jälkeen palannut Antti Arvola oli iskussa ja teki 12 maalia runkosarjan loppupuolella.

GFT:n vahva loppukiri johti runkosarjan kolmanteen sijaan, tasapisteisiin KaDyn ja Leijona Futsalin (nyk. Akaa Futsal) kanssa. Kultaisten maaliero oli kolmikosta vähiten hyvä ja näin GFT:n kohtaloksi jäi kolmas sija. Mainittakoon, että kärkikolmikon keskinäiset menivät ristiin, GFT:n voittaessa KaDyn kahdesti, kärsiessä kaksi tappiota Leijonalle, ja KaDy kukisti Leijonan molemmissa kohtaamisissaan. Kultaisten vastustajaksi puolivälieriin osui edelliskauden tapaan Ilves.

Kuten edelliskaudellakin, kävi Ilves järkyttämässä espoolaista kotiyleisöä voittamalla puolivälieräsarjan ensimmäisen ottelun Opinmäessä 3-2 ja poimi kotiedun itselleen. Kun kultaiset käänsi toisen ottelun voitoksi kliinisesti 3-0, siirryttiin Tampereen Tesomalle voittojen ollessa 1-1. Kolmas puolivälierä oli kultaisten dominointia ja loppuluvuiksi kirjattiin selkeästi 7-1. Sarja oli seuraavana päivänä katkolla ja tiedossa oli myös se, ettei Ilves myy turkkiaan halvalla. Kiihkeä vääntö Tesomalla nähtiinkin, mutta GFT pusersi tarvittavan voiton numeroin 2-1 ja eteni parin kauden tauon jälkeen välieriin, jossa vastaan saatiin Leijona Futsal.

Välierissä Leijona Futsal vei kotiottelunsa selkeästi 4-1 ja 6-2 pakottaen GFT:n selkä seinää vasten Opinmäen kotiparketille. Sarjan paras ottelu kultaisittain kolmannessa välierässä ei riittänyt, vaan LeiF voitti 4-2 ja eteni finaaleihin suoraan voitoin 3-0 ja GFT:n oli tyytyminen paikkaan pronssiottelussa. Vastaan pronssiottelussa asettunut SoVo vei trillerinomaisen pronssipelin lopulta rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja näin miehille ei lopulta jäänyt kaudesta mitään käteen.

Kausi 2019-2020

Uusi kausi tuo aina vähintäänkin pieniä muutoksia, ja tälle kaudelle ne koskevat erityisesti valmennuspuolta. Päävalmentaja Ville Sihvonen jäi pois ja maalivahtivalmentaja Kim Räisänen keskittyy GFT:n naisten liigajoukkueen valmentamiseen. Pelaajille on tarjolla isoa vastuuta, kauden mittaan selviää järjestelyn toimivuus.

Pelaajiston puolella laajuutta on, maalivahtiosastossa kilpailua riittää, kun Antti Koivumäkeä kirittää SoVosta siirtynyt Joonas Puolamäki, vahvuudessa peliajasta haastamassa ovat mukana myös Iiro Kaisla ja junioreista liigan rinkiin noussut Henrik Pullinen. Sampo Kaukonen harjoittelee osan viikkoa kultaisten kanssa ja osan Futsal-Ykkösen Zenithissä, jossa myös pelaa sarjaotteluita kauden aikana.

Kenttäpelaajien puolelle uusia kasvoja on saatu eri puolelta Suomea, Jyväskylästä Riemun riveistä Kasperi Halme saapui vahvistamaan joukkueen pohjapelaamista ja PP-70:n riveissä liigafutsaliin marinoitunut Jerry Sipilä tuo lisäjalkoja laitapelaamiseen. Zenithissä valtavan kasan maaleja Futsal-Ykkösessä viime kaudella ampunut Hassan Yaghoubi ja GFT:n junioreissa Suomen mestaruuden voittanut Bene Filppu lähtevät myös hakemaan peliaikaa liigassa.

Joukkueen tavoitteena on, kuten aina, mestaruus. Matka mestaruuteen on kuitenkin pitkä ja hieman ongelmallisen valmistautumiskauden seurauksena kauden alku saattaa olla normaalia haastavampi. Mestaruus ratkeaa toki vasta keväällä, jota kohden mennessä pelin tulee kehittyä läpi kauden. Matkalla on muodostettava ensin pienempiä osatavoitteita, kuten yksittäisten otteluiden sisällä onnistuvat teemoitukset esimerkiksi prässipelaaminen ylhäältä tai erikoistilanteissa onnistuminen.

Noin yleisesti liigasta on tulossa mielenkiintoinen. Pohjoisen joukkueet FC Kemi ja ToPV ovat vahvistuneet, kun taas kestomenestyjät Ilves ja Sievi ovat kokeneet isoja takaiskuja pelaajamarkkinoilla. Viime kausien mitalistit KaDy ja Akaa Futsal lienevät suurella todennäköisyydellä kovia tälläkin kaudella.

GFT aloittaa kautensa kahdella kotiottelulla, kun ensin sunnuntaina 29. syyskuuta klo 15:30 vastassa on sarjanousija ToPV ja seuraavana lauantaina 5. lokakuuta Opinmäkeen saapuu kylään FC Kemi klo 16:00 alkavassa sarjaottelussa. Kauden 2019-2020 kausikortit ovat myynnissä aina kauden kolmanteen kotiotteluun saakka, joka pelataan keskiviikkona 16. lokakuuta klo 19:00 SoVoa vastaan Opinmäessä.

Tulleet pelaajat: Kasperi Halme (Riemu), Jerry Sipilä (PP-70), Joonas Puolamäki (SoVo), Hassan Yaghoubi (Zenith)
Lähteneet pelaajat: Matias Marjander, Timo Mikkonen, Jaakko Oksanen ja Ville Vähäkoitti.

GFT:n pelaajisto kaudella 2019-2020:
#1, Antti Koivumäki (mv)
#2, Panu Autio
#5, Johannes Axerud
#6, Niko Stenholm
#7, Ari Makowski
#8, Lasse Saari
#9, Antti Arvola
#13, Samir Haddouti
#15, Kasperi Halme
#16, Jaso Oksanen
#17, Tom Korolainen
#18, Otto Jukko
#31, Iiro Kaisla (mv)
#XX, Bene Filppu
#XX, Henrik Pullinen (mv)
#XX, Joonas Puolamäki (mv)
#XX, Jerry Sipilä
#XX, Hassan Yaghoubi

Futsal-Liigan muut seurat:

Viime kauden kohtaamisissa GFT:n maalit mainittu ensimmäisenä.

Akaa Futsal

Kultaisille hyvin hankalaksi vastustajaksi viime kausilla muodostunut Leijona Futsal lähtee uuteen kauteen uudella nimellä, mutta varmasti samoin tavoittein – kahden viime kausien hopeiset mitalit olisi tarkoitus kirkastaa vihdoinkin kullaksi. Tätä tavoitetta ajatellen pelaajia on hankittu sekä mestaruuden jälleen akaalaisten nenän edestä vieneestä KaDysta (Tero Intala ja Mikko Takala) kuin lähialueeltakin (mm. Tomi Lahtinen ja Rafael Giorgio). Aiempien kausien rungon säilyttyä myös melko ennallaan, vaikuttaa Akaa Futsal jälleen hieman vahvemmalta kuin aiemmilla kausilla.


Seuraa tätä: Pelaajistosta löytyy huomattava määrä kovia pelaajia kotoiseen Futsal-Liigaan ja päävalmentaja Jovan Stankovicilla on mietittävää, kuinka kaikki pidetään tyytyväisenä.

Tulleet: Tomi Lahtinen (Ilves FS), Rafael Giorgio (Ilves FS), Tero Intala ja Mikko Takala (KaDy), Mikko Ananin (Mad Max)

Lähteneet: Petri Jouppi (Ilves FS), Yasar Elbeller ja Mika Jussila (Mad Max), Miikka Hurme (PS Villa), Jirka Järvi (lopetti), Veli-Matti Korhonen.

Viime kauden kohtaamiset: 2-5, 5-7, 1-4, 2-6, 2-4.

FC Kemi

Lienee turvallista sanoa, että kemiläisten viime kausi oli pannukakku. Kovin tavoittein kauteen lähtenyt FC Kemi varmisti lopulta sarjapaikkansa vasta viimeisillä runkosarjan kierroksilla, eikä pudotuspeleihin ollut mitään asiaa. Kaudella 2019-2020 tämän ei selkeästi haluta toistuvan ja omilla pojilla sarjaan lähtevä Kemi on hankkinut kovia vahvistuksia ulkomailta ja mikäli uudet pelaajat sopeutuvat Pohjois-Suomeen hyvin, voi Kemi olla korkeallakin, kun vielä Ville Uimaniemen johdolla omat pojat ovat vuoden kokeneempia.


Seuraa tätä: Kovia ammattilaisia, Suomen maajoukkuerinkiin kuuluvia pelureita ja liigan huipulle tähyäviä nuoria pelaajia, kuinka tämä sekoitus saadaan lopulta toimimaan? Paperilla Kemi näyttää erittäin vahvalta, mutta sarjan alku näyttää missä mennään.

Tulleet: Tomic Slobodan (Serbia), Boris Cizmar (Serbia), Enderson Suarez (Paraguay)

Lähteneet: Lari Honkanen (Örebro), Henri Louste (KaDy), Marko Pirnes (Sievi FS), Harri Kurkela (ToPV)

Viime kauden kohtaamiset: 3-0, 2-1 rp.

Ilves FS (Tampere)

Ilveksessä ovet ovat käyneet sisään ja ulos. Joukkueesta on lähtenyt huomattava määrä kokemusta ja liigaotteluita muihin seuroihin, näihin saappaisiin on hankittu nuoruuden intoa ja vauhtia. Päävalmentaja Antti Teittinen ja ikuisuuksia Futsal-Liigaa pelannut Juha-Pekka Torvinen ovat kovan työn edessä, mikäli perinteinen seura mielii pudotuspeleihin. Harjoitusotteluiden tulosten perusteella syksy saattaa nuorilla pelaajilla mennä vielä vauhtiin totutellessa, mutta keväällä Ilvestä ei ikinä sovi aliarvioida.

Seuraa tätä: Nuorille on nyt isoja saappaita tarjolla, kun aiempien kausien tehokkaimmat pelaajat ovat poissa. Kuka nousee esiin?

Tulleet: Petri Jouppi (Akaa Futsal), Aleksi Pennanen ja Riku Partala (PP-70), Sampo Suonpää ja Farid Mehrabkhani (Loiske), Erik Ojala ja Joona Simpura (PJK)

Lähteneet: Lassi Lintula (KaDy), Tomi Lahtinen ja Rafa (Akaa Futsal), Akseli Syrjälä (SoVo)

Viime kauden keskinäiset: 7-2, 5-2, 2-3, 3-0, 7-1, 2-1.

Joutsan Seudun Pallo (JoSePa)

Liigaan viime kaudeksi noussut joutsalaisryhmä pelasi ennakkoluulottomasti läpi kauden ja eteni heti puolivälieriin, jossa LeiF oli vahvempi. Uuteen kauteen JoSePa on kokenut menetyksiä pelaajistossa, kun Markus Rautiainen ja Jesse Kalliokoski lähtivät takaisin KaDyyn ja Jose Ikonen suuntasi pääkaupunkiseudulle. Kuka paikkaa nämä menetykset ja pysyvätkö pelaajat paremmin pelikuntoisina kuin viime kaudella? Joutsassa tehdään hienoa työtä futsalin eteen, siitä kertoo lukiossa aloitetut futsalkurssit.

Seuraa tätä: Nousuhuuma ei enää kanna tällä kaudella ja paljon tehoja on karannut muihin seuroihin, mutta on todennäköistä, että joutsalaiset haastavat etenkin kotonaan tiukasti liigan jokaisen joukkueen.

Tulleet: Oskari Luoma, Ville Mikkola

Lähteneet: Jose Ikonen, Jesse Kalliokoski ja Markus Rautiainen (KaDy), Olli Malin

Viime kauden keskinäiset: 4-1, 8-2.

KaDy (Jyväskylä)

Kaksi kertaa peräkkäin mestaruuden napannut KaDy ei viimekään kaudella onnistunut GFT:a voittamaan. Nyt joukkue on uudistunut isosti, muun muassa Juha-Matti Savolainen ja Jani Korpela lähtivät ulkomaille ja pelaajia on menetetty myös muihin liigaseuroihin. Tilalle on saatu laatupelaajia, Lassi Lintula etunenässä ja hänen lisäkseen Newton Jr., Mikko Kytölä ja Sergei Korsunov ovat ehdottomia eliittipelaajia Futsal-Liigaan. Näkyykö pelaajiston muutokset alkukaudesta tuloksissa vai pystyykö hallitseva mestari porskuttamaan voitosta voittoon?

Seuraa tätä: Vasko Vujovic aloittaa kolmannen kautensa Dynamon peräsimessä. Aiemmilla kausilla hän on peluuttanut varsin tiivistä miehistöä, jatkuuko samankaltainen peluutus myös tällä kaudella?

Tulleet: Lassi Lintula (Ilves FS), Juho Väinälä (Tervarit), Henri Louste (FC Kemi), Teemu Lukkari (Riemu), Jere Intala (LPK), Markus Rautiainen (JoSePa)

Lähteneet: Kristijan Radin (Aktobe, Kazakstan), David Parente, Juha-Matti Savolainen (MNK Crnica, Kroatia), Jani Korpela (Rekord Bielsko-Bialza, Puola), Tero Intala ja Mikko Takala (Akaa Futsal), Joona Valkama

Viime kauden keskinäiset: 3-1, 4-3.

Mad Max (Valkeakoski)

Valkeakoskelaiset marssivat viime kaudella jälleen puolivälieriin vain pudotakseen siellä jälleen KaDylle. Uusi kausi tarjoaa ”Hulluille koirille” myös muutoksia, kun pelaajavalmentaja Alex jäi sivuun ja penkin päähän saatiin Tomi Tuominen. Akaasta hankittu Mika Jussila tuonee huomattavasti lisää tulivoimaa jäätävän kauden pelanneen Justus Kunnaan rinnalle.

Seuraa tätä: Uusien hankintojen myötä seurasta löytyy useita veljespareja (Matinarot, Jussilat, ja Herityt). Mikä duo osoittautuu tehokkaimmaksi kauden aikana uuden valmennuksen alaisuudessa?

Tulleet: Joona Heritty (WFT), Hugo Kukkasniemi, Omar Soli, Leevi Sorsa ja Nico Suomalainen (PJK), Mika Jussila ja Yasar Elbeller (Leijona Futsal).

Lähteneet: Alex, Mikko Ananin (Akaa Futsal)

Viime kauden kohtaamiset: 5-1, 6-7.

PP-70 (Tampere)

PP:n harjoituskausi on sujunut tutusti, tärkeitä pelaajia on lähtenyt ja joukkue pyrkii kehittämään nuoria tilalle. Matias Hovi, Markus Säde ja Jussi Rasva ovat edelleen joukkueen avainpelaajia. Jani-Petteri Soininen on ison vastuun edessä Aleksi Pennasen poistuttua rivistöstä. PP on usealla liigakaudella povattu putoamistaistoon, mutta niin vain ovat taistelleet joka kaudella viime metreille saakka puolivälieräpaikasta. Tällä kaudella kahdeksan joukkoon?

Seuraa tätä: Päävalmentaja Henri Hytösen debyyttikausi oli positiivinen. Joukkue pystyy nopeaan ja taitavaan pelaamiseen, nuorella ryhmällä on myös paljon intoa, joka saattaa siivittää pitkällekin.

Tulleet: Miska Jurva ja Juho Jumisko (ACE), Riku Laitinen, Niko Suvanto, Hugo Pulkkinen

Lähteneet: Riku Partala ja Aleksi Pennanen (Ilves FS), Jerry Sipilä (GFT).

Viime kauden kohtaamiset: 4-1, 8-4.

Liikunnan Riemu (Jyväskylä)

Opiskelijoiden yleisseura palasi takaisin Futsal-Liigaan yhden kauden Ykkösen visiitin jälkeen. Perinteisesti riemulaiset ovat fysiikaltaan sarjan parhaita joukkueita ja vedenjakaja on se, kuinka hyvin taktinen puoli on hallussa. Sosiaalisen median perusteella Markus Riikilä vastaa valmennuksesta. Kauden avauksessa vastassa KaDy ja tuosta ottelusta yllätysvoitto antaisi varmasti valtavan lisän itseluottamuspuolelle.

Seuraa tätä: Kuka riemulaisista siirtyy Espooseen ja GFT:n riveihin kauden 2019-2020 päätteeksi?

Tulleet: Aleksi Autti, Juuso Eteläpää ja Joonas Madetoja

Lähteneet: Olli Annala, Kasperi Halme (GFT), Jori Lagerblom, Teemu Lukkari (KaDy)

Viime kauden kohtaamiset: –

Sievi FS (Ylivieska)

Sievi on pakotettu nuorennusleikkaukseen. Aiempien kausien runkopelaajista on usea siirtynyt muihin maisemiin. Aiempien kausien kestomenestyjä on isojen haasteiden edessä. Seuran hiljaiselo julkisuudessa on pitänyt hienosti, mutta ilmeisesti Kaj Ollikainen valmentaa ja kapteeni Juho Alasuutari jatkaa peliuraansa.

Seuraa tätä: Mikäli huhut pitävät paikkansa ja kokeneet liigatähdet eivät jatka, lienee Ylivieskassa edessä vaikea kausi. Viime kaudella Aleksi Kylmälä nousi parrasvaloihin, nyt hänkin on poissa ja uusille nuorille on tilaa huipulla.

Tulleet: Marko Pirnes (FC Kemi)

Lähteneet: Nikola Erceg (Örebro), Jarmo Junno ja Aleksi Kylmälä (ToPV), Marko Pirilä (ToPV), Miika Toivola.

Viime kauden kohtaamiset: 2-3 vm., 8-3.

Someron Voima

Hyökkäyspelaamisensa mukana elävä ja menestyvä SoVo vaikuttaa uuden kauden alla jälleen vahvalta. Joukkueen runko on pysynyt jokseenkin samana, eikä samanlaista turbulenssia ole kauteen valmistautumisessa koettu kuin ennen viime kautta. Gesim Voca ja Arber Istrefi lienevät kärkipäätä pistepörssissä, mutta puolustamisen laatu ratkaisee sen, miten korkealle somerolaiset päätyvät kauden päätyttyä. Miten yhteistyösopimus Futsal-Ykkösessä pelaavan EBK:n kanssa vaikuttaa?

Seuraa tätä: Marko Laaksosta kirittämään siirtyi Ilveksestä Akseli Syrjälä. SoVon maalivahtina pelaaminen on ainakin hikistä, koska joukkue pitää hyökkäämisestä huomattavasti puolustamista enemmän.

Tulleet: Akseli Syrjälä (Ilves FS), Kasperi Laine (SoVo 2).

Lähteneet: Joonas Puolamäki (GFT), Italo (ToPV), Tuomas Hakala.

Viime kauden kohtaamiset: 6-2, 5-2, 3-4 vm.

ToPV (Tornio)

Torniolaiset nousivat viime kaudeksi Futsal-Ykköseen ja hankalasta alkukaudesta toivuttuaan loppukausi oli yhtä juhlaa ja Torniossa juhlittiin Futsal-Ykkösen voittoa keväällä. Laakereille ei ole jääty lepäämään, vaan joukkue on häärännyt aktiivisesti siirtomarkkinoille. Tulosta on myös tullut, kun Sievistä on saatu hankittua maajoukkuepelaajat Jarmo Junno ja Aleksi Kylmälä. Kun myös loppukaudeksi joukkueeseen liittynyt ja maajoukkueringissä mukana oleva Iiro Vanha jatkaa, on ToPV:n rinki enemmän kuin yllätysvalmis, eikä olisi ihme, mikäli torniolaiset haastaisivat suurempia jopa kamppailussa kotiedusta.

Seuraa tätä: Nousuhuuma ja kovat vahvistukset sekä vahva kotietu monille joukkueille pitkän vierasmatkan takia lienee vahva kombo ja ToPV voi runkosarjassa olla kova.

Tulleet: Henri Alamikkotervo (KePS), Aleksi Kylmälä (Sievi FS), Jarmo Junno (Sievi FS), Marko Pirilä (Sievi FS), Italo (SoVo).

Lähteneet: Aleksi Gullsten, Ilya Agafonov.


Viime kauden kohtaamiset: –

Futsal-Liigan kausi 2019-2020 alkaa lauantaina 28. syyskuuta KaDyn ja Riemun kohtaamisella. Runkosarja päättyy 14. maaliskuuta ja puolivälierät alkavat 21.3.2020. Seuraava Suomen mestari on selvillä viimeistään 16.5.2020.