GFT:ssa puhaltavat muutoksen tuulet

19.09.2017 Off By admin

Päättynyt kausi 2016-2017 päättyi GFT:n osalta kaksijakoisesti. Yhtäältä katsottuna jokainen kausi, jolloin saavuttaa kaksi pokaalia, on erinomainen. Toisaalta, sarjan päättyminen jo puolivälierissä Kampuksen Dynamoa vastaan voitoin 3-1 oli suuri pettymys. GFT pääsi edellisen kauden cup-voittajana haastamaan syyskuussa Futsal-Liigan mestarin, Sievi FS:n, Supercupin loppuottelussa. Vierasottelusta avointen ovien pelissä kauden ensimmäinen jaossa ollut pokaali lähti 8-6-lopputuloksella Espooseen! Myöhemmin kaudella GFT pääsi puolustamaan Futsal cupin edellisen kauden mestaruuttaan kotilopputurnaukseen. Mestaruuden puolustaminen onnistuikin täydellisesti, kun ensin välierässä Ilves FS kaatui puhtaasti 3-0 ja seuraavana päivänä finaalissa vastassa oli PJK. Kovan väännön jälkeen taululla komeili luvut 4-2 ja cupin mestaruuspokaali jatkaa ansaitusti oleiluaan kultaisten palkintokaapissa.

Kauden päätyttyä neljännessä puolivälierässä Opinmäen pukuhuoneessa koettiin tunteikkaita hetkiä, kun monivuotiset runkopelaajat, kauhua niittäneestä vasemman jalan tykistään tunnetuksi tullut Jarkko Reinikka sekä satoja maaleja Leppävaarassa ja Opinmäessä takonut toinen vasuri, Timo Lumivaara ilmoittivat joukkueelle lopettavansa menestyksekkäät pelaajauransa. Myöhemmin pelaajiston kauden päätösreissulla silmäkulmat kostuivat uudelleen yhdellä ja toisella, kun kultaisten aina tyylikäs ja pitkäaikainen, suuresti arvostettu kapteeni Pekko Rosenberg ilmoitti päätyneensä samaan päätökseen kuin Reinikka&Lumivaara -duo.

Kesän aikana Alysson Faria Soares teki sopimuksen Someron Voiman kanssa ja alkusyksystä Futsal-Liigan juonikkain taituri, Miika Hosio, sai unelmasopimuksen ammattilaiseksi Italiaan. Pelaajistosta on siis jo määrällisesti lähtenyt useita aiempia avainpelaajia ja yhteensä liigakokemusta useita satoja otteluita. Kun vielä Panu Autiokin missaa sarjan ensimmäiset kierrokset Maltan mestarijoukkueen Luxol St. Andrewsin kanssa tehdyn lainasopimuksen myötä, on selvää että suuria saappaita on tarjolla.

Uusien pelaajien tarve on ollut määrällisestikin suuri, ja pelaajia on myös löytynyt. Maajoukkueen luottomaalivahteihin kuuluva Antti Koivumäki teki paluun Espooseen Romanian ammattilaiskentiltä. Hiljalleen GFT:n pelaaja-akatemiaksi muotoutumassa olevasta Liikunnan Riemusta on tullut osaamista sekä parketille että myös oheisharjoitteluun, kun sähäkkä Tom Korolainen ja maajoukkueen porteille noussut juonikas Ville Vähäkoitti siirtyivät Espooseen.

Nuortuneen katraan täydentävät helsinkiläisen Zenithin ja Tanskan kenttien kautta kultaisten riveihin päätynyt Johannes Axerud, aiemmin TiPS:aa ja Mäntsälän Urheilijoita edustanut Miika Mendolin ja maalivahtikvartetin täydentävä Iiro Kaisla, joka viime kaudella pelasi Tampereella Futsal-Ykköseen nousseen AC Estudiantesin maalilla. Pelaajistoa tullaan esittelemään enemmän kauden aikana otteluennakoissa.

Espoossa on luvassa siis mielenkiintoinen kausi. Aiempien kausien luottopelaajien ryhmä, joiden ympärille GFT:n runko on rakentunut, on nyt lähes kokonaan poissa. Pääkaupunkiseudulta on aiemmin ollut ajoittain hankalaa löytää pelaajia, joilla sekä osaaminen ja sitoutuminen ovat Liigaan vaadittavalla tasolla. Uudet pelaajat ovat kuitenkin jo osoittaneet, että nämä molemmat attribuutit löytyvät. On kuitenkin selvää, että taktisen puolen ja liigassa vaadittavan tempon löytäminen ottanee hieman aikaa.

”Joukkue muuttui paljon viime kaudesta ja tämän takia pre-seasonilla olemme tehneet paljon hommia futsalin perusasioiden kanssa. Mielestäni olemme menneet hyvin eteenpäin”, linjaa joukkuetta toiselle Liiga-kaudelleen johdattava päävalmentaja Eemeli Jokinen.

Joukkueen pelaajavalmentaja Panu Autio, viimeinen jäljellä olevista vanhoista jyyristä, komppaa samoilla linjoilla, ”Olen ollut mukana kaudesta 2003 ja tänä vuonna joukkue on muuttunut enemmän kuin kertaakaan aiemmin seuran historiassa. Se on iso haaste, muttei välttämättä ollenkaan huono asia. Lähteneet nimet ovat sen verran kovia pelimiehiä, seuralegendoja ja ystäviä, että heidän korvaamisensa on käytännössä mahdotonta. Pre-seasonimme on kuitenkin ollut laadukkain, mitä olen koko GFT-urallani nähnyt. Se antaa luottoa ja nälkää tulevaan”.

Kesällä omatoimitreenijakson jälkeen palattiin harjoituksiin hikoilemaan heinäkuun lopulla ja jo elokuun toisena viikonloppuna uudistunut GFT isännöi Espoossa Nordic Champions Cupia. Tanskasta saapui kaksi joukkuetta, muut osallistujat olivat isäntä-GFT:n lisäksi SoVo, Ilves ja Sievi. GFT avasi pelit FC Kööpenhaminaa vastaan Leppävaarassa ja voitti 4-2. Toisessa alkulohkon ottelussa kaatui Ilves 8-3, joten sunnuntaina odotti kiihkeä finaali. Espoolaisten harmiksi SoVo oli ajoittain kiihkeäksikin yltyneessä ottelussa tehokkaampi ja vei Pohjoismaiden mestaruuden mukanaan 3-2-voitollaan.

Pelituntumaa on haettu myös turnauksen jälkeen, GFT vieraili Akaalla pronssimitaleilla viime kaudella palkitun Leijona Futsalin luona. Sieltä tuomisina oli 2-1-vierasvoitto. Toisessa harjoitusottelussa piti kohdata Ykkösen Zenith, mutta myllypurolaisten pelaajapulan vuoksi tuo ottelu peruuntui.

Lauantaina 16. syyskuuta oli luvassa viime kauden tapaan Supercupin loppuottelu, jossa kohtasivat jälleen Liigan mestari, Sievi FS, ja cupin voittaja, eli GFT. Ottelu pelattiin Pirkkalan Urheilutalolla ja kultaiset kaapivat palkintokaappiinsa jälleen yhden pokaalin lisää, kun Lasse Saaren ja Tom Korolaisen tuplaosumat toivat maukkaan 4-2-voiton! Näin ollen uusi kausi ja viralliset ottelut saivat erinomaisen startin ja kultaisten nuorentunut joukkue varmasti aimoannoksen itseluottamusta vyölleen.

Kuten kauteen valmistavissa otteluissa on jo nähty, muuttunut ja nuortunut pelaajisto näkyy myös GFT:n pelitavassa, tästä on samaa mieltä myös päävalmentaja Jokinen; ”Joukkueessamme on tällä kaudella hyvin jalkoja toteuttamaan aggressiivista prässipeliä ja tulemme sen avulla aiheuttamaan paljon vaikeuksia vastustajille”.

Kun uuden kauden tavoitteet nousevat keskustelussa Jokisen ja Aution kanssa puheeksi, herrat miettivät hetken. Aiemmin Espoossa vain mestaruus on kelvannut, toisaalta edellisestä Liigan ykkössijasta on jo melkoisesti aikaa. ”Tavoitteiden tulee olla korkealla, mutta on aika yhdentekevää mitä huutelee, jos toiminta treeniarjessa ei vastaa tavoitteita. Uudet pelaajamme ovat osoittaneet olevansa motivoituneita, ja heidän sitoutumisensa ja työmoraalinsa ovat äärimmäisen korkealla. Tällä joukkueella on valtava potentiaali kehittyä ja se jos joku on arvokasta”, Autio aloittaa.

Joukkueen kehittymistä ja kasvua korostaa myös Jokinen, ”Odotan pelimme paranevan pitkin kautta ja taistelemme runkosarjassa kotiedusta pleijareihin. Tavoitteena on saada joukkue suoriutumaan taitojensa ylärajoilla ja pelaamaan parhaat pelinsä keväällä. Tämän onnistuessa meillä on mahdollisuudet mihin vain!”.

Lopuksi Jokinen lähettää vielä terveisensä kaikille futsalin ystäville, ”Tervetuloa katsomaan uudistunutta GFT:a Opinmäkeen, peleistä ei varmasti vauhtia puutu tällä kaudella!”

Ensimmäinen mahdollisuus kultaisten otteiden seuraamiseen tarjoutuu jo tulevana lauantaina 23. syyskuuta, kun viime kauden Futsal cupin finaalin uusinnassa kohtaavat GFT ja PJK. Sarja-avaus alkaa klo 18:00.

GFT:n pelaajisto kaudella 2017-2018

Maalivahdit:

#1 Antti Koivumäki

#23 Sampo Kaukonen

#29 Matias Marjander

#31 Iiro Kaisla

Kenttäpelaajat:

#2 Panu Autio (Lainasopimus, Luxol St. Andrews (Malta), 16.10.2017 asti)

#3 Hossein Atayi

#4 Miika Mendolin

#5 Johannes Axerud

#6 Niko Stenholm

#7 Ari Makowski

#8 Lasse Saari

#9 Antti Arvola

#11 Lasse Lind

#13 Samir Haddouti

#16 Jaso Oksanen

#17 Tom Korolainen

#18 Aleksi Hollmén

#19 Marquinhos

#20 Ville Vähäkoitti

Taustaryhmä:

Eemeli Jokinen, päävalmentaja

Panu Autio, valmentaja

Kim Räisänen, maalivahtivalmentaja

Luís Nazaré, fysioterapeutti

Raimo Kalliokoski, Presidentti.