Miehet välieriin!

25.03.2019 Off By admin

Ilves FS – GFT 1-7 (0-3), lauantai 23.3.2019, Tesoma
Ilves FS – GFT 1-2 (1-1), sunnuntai 24.3.2019, Tesoma
Futsal-Liigan kauden 2018-2019 puolivälierien 3. ja 4. ottelu.

Artikkelin kuvat: Leo Hynninen

GFT:n ja Ilveksen puolivälieräsarja siirtyi Tampereen Tesomalle avausviikonlopun jälkeen otteluvoittojen ollessa tasan 1-1. Kultaiset lähti viikonloppuun mielessään vain ja ainoastaan kaksi tavoitetta, kaksi voittoa ja paikka välierissä. Lauantain ottelu eteni täysin GFT:n hallinnassa, sunnuntaina oli huomattavasti tasaisempaa, mutta sarja saatiin pakettiin kahdella ansaitulla voitolla.

Lauantaina nähtiin kentällä erittäin virkeä ja voitonnälkäinen GFT ja ottelu sujui alusta loppuun vierailijan hallinnassa. Jo avausminuutilla Antti Arvola ajoi keskustaan ja tykitti tolppaan. Ottelun suunta olisi saattanut kääntyä, mikäli aivan tyhjään maaliin puttaamaan päässyt Jaakko Ahokas olisi saanut siirrettyä Joman tyhjään GFT-maaliin. Putti kuitenkin ohi ja GFT pelastui. Lauantain ottelun ainoa heikompi vaihe saatiin kuitattua kahdella pikamaalilla.

Ensimmäisen osuman iski vastahyökkäyksestä Ville Vähäkoitti. Ari Makowskin kanssa kohti maalia pinkonut Vähäkoitti suti lähietäisyydeltä Ilves-puolustuksen kautta pelivälineen hädin tuskin viivan paremmalle puolelle Makowskin sivuttaissyötöstä. Isäntiään terävämmällä jalalla lauantaina parketille kirmannut kultaisten ryhmä pakotti Ilveksen virhevaikeuksiin ja ajassa 10:20 päästiin kokeilemaan maalintekoa kymmenen metrin rangaistuspotkusta. Timo Mikkonen asteli pallon taakse, rautainen pommi painui vastustamattomasti alakulmaan ja GFT siirtyi 0-2-johtoon.

Lauantain voittomaalin viimeisteli Timo Mikkonen

Kultaisten pelaaminen oli vakuuttavaa koko lauantain ja töppöset liikkuivat vinhaa vauhtia. Ilves joutui rikkomaan ensimmäisellä jaksolla vielä seitsemännenkin kerran ja Mikkonen pääsi hakemaan jo iltapäivän toista osumaansa. Tällä kertaa Joma tömähti kovan kudin seurauksena sisätolppaan, josta se kimposi sivurajalta yli, joten lisämaalia ei syntynyt. Vahva hallinta palkittiin vielä yhdellä lisäosumalla juuri ennen puoliaikaa, kun Niko Stenholmin kulmapotku löysi maalin eteen vapaaksi murtautuneen Jaakko Oksasen, jolle jäi helppo työ jatkaa pallo maaliin ja käynnistää tuuletuksessaan käytettävän lentokoneen moottori. GFT:n täysin ansaitussa 0-3-johdossa tauolle.

Otto Jukko maalinedustalla

Toinen puoliaika muodostui lopulta aivan erikaltaiseksi kuin ensimmäinen. GFT vyöryi jakson alun vahvasti Ilveksen maalille, Otto Jukko oli jo lähellä maalintekoa, mutta Akseli Syrjälä Ilveksen maalilla kesti. Kun Makowskin tarkka kaukolaukaus painui ohi Syrjälän Ilveksen nuottaan ja lisäsi johdon 0-4:ään, oli isännät pakotettu muutoksiin. Tomi Lahtinen puki reikäpaidan päälle ja Ilves lähti yrittämään pelin kääntämistä ylivoimapelillään lähes 17 minuuttia ennen ottelun loppua.

Kultaisten alivoimapelaaminen oli rautaista. Ilves jauhoi, jauhoi, jauhoi ja jauhoi, mutta GFT piti erinomaisesti paketin kasassa ja viimeisenä lukkonaan Hot Gym Kinon kummipelaaja Antti Koivumäki oli jälleen jäätävä, ryöstäen muun muassa Rafan yrityksen suorastaan mielipuolisella tavalla. Ilveksen ylivoimapelaamisen alettua seuraavastakin maalista vastasi GFT. Joma pomppi Stenholmille tarjolle ja millintarkka roikotus kohti tyhjää maalia ylitti alimman Ilves-puolustajan painuen pitseihin, 0-5.

Ilveksen kavennus syntyi hetki Stenholmin maalin perään, kun Jaakko Ahokas teki maalin kulmalta lohdutusosuman. Ilveksen kavennus ei lopulta auttanut kotijoukkuetta, vaan vahvasti puolustanut kultaisten ryhmä jäädytti peliä ja iski ottelun lopulla vielä kahdesti. Ajan huvetessa isäntien piti nostaa riskitasoa kavennusten saamiseksi. Yhden tällaisen riskin hyödynsi alimmalta pelaajalta Joman ryöstänyt Antti Arvola, jolle jäi helppo työ putata kultaisten kuudes osuma.

Iltapäivän villeimmät tuuletukset ja juhlinnat tulivat kuitenkin GFT:n siirtyessä 1-7-vierasjohtoon. Hyvän pallollisen pelaamisen jälkeen koko kauden maaleitta pyörinyt Johannes Axerud vapautui Lasse Saaren syötöstä läpiajoon. Ensimmäinen yritys kilpistyi vielä Syrjälään, mutta Axerud pääsi irtopalloon ja sai oikeallakin jalallaan siirrettyä pallon verkkoihin. Valtava kingkong kiikareineen jysähti Tesoman palloiluhallin parkettiin uran ensimmäisen liigamaalin myötä. Loppuluvut lauantaina 1-7 ja GFT pääsi hakemaan sarjan katkaisemista sunnuntaina. Lauantaina saatiin myös vahva osoitus kultaisten laajasta materiaalista, kun seitsemän maalia merkittiin kaikki eri maalintekijöille. Ratkaisuvoimaa löytyy!

Joukkueen majoitti hotelli Lamminpää, jossa syötiin ja saunottiin sekä analysoitiin videolta lauantain ottelu, jotta sunnuntaina oltaisiin valmiita pelaamaan ja voittamaan. Sunnuntain ottelun alku oli kuitenkin kultaisittain varsin tahmea ja Ilves pääsi johtoasemaan heti alussa. Rafa pääsi vastakkain Koivumäen kanssa ja nosti pallon taitavasti maaliin, kylmä suihku kultaisten niskaan heti ensimmäisessä vaihdossa.

Antti Koivumäki ja Niko Stenholm puolustamassa GFT:n maalia

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä vahvemmin hitaasti herännyt GFT otti pelinhallitsijan valtikkaa itselleen. Ilveksen maalilla pelannut Syrjälä piti isännät torjunnoillaan pitkään johdossa, mutta lopulta neljännellätoista peliminuutilla tasoitus saatiin taiottua. Stenholm ja Arvola pelasivat taitavan pivotpelin ja Arvola pääsi kääntymään. Viimeistelyssä ei epäröintiä, vaan kliinisesti pallo alakulmaan ja peli tasoihin.

GFT haki johtomaalia ensimmäisen jakson lopun ja peli pyörikin vahvasti Ilveksen kenttäpäädyssä. Muutamat viimeiset syötöt karkailivat ja Ilves-pelaajat blokkasivat laukauksia auttaen Syrjälää maalillaan. Kovasta kultaisten hallinnasta ja maalipaikoista huolimatta maalia ennen taukoa enää saatu ja taukomehuja hörpittiin 1-1-tasatilanteessa.

Panu Autio suojaamassa palloa

Toinen puoliaika alkoi siitä mihin avausjakso päättyi, GFT määritti pelin virtausta ja janosi välieräpaikkaa pakottaen isäntänsä puolustamaan. Pitkään pelattiinkin maaleitta, mutta lopulta voittomaaliksi jäänyt osuma saatiin pudotuspelien tyylille sopivasti erikoistilanteesta. Vahvaa kevättä pelaava ja isoja pelejä voittamaan tottunut Stenholm tavoitteli nopealla sivurajallaan maalin eteen vapaaksi päässyttä Arvolaa. Hänelle saakka Joma ei koskaan päätynyt, vaan epäonnisen Ilves-puolustuksen syötönkatkoyritys painui omaan maaliin taaten GFT:lle johtoaseman.

Koko sarjan kapealla miehistöllä pelaamaan joutunut Ilves ei saanut juuri otetta pelistä normaalissa neljä vastaan neljä pelissä ja näin isännät olivat pakotettuja hakemaan tasoitusmaalia ylivoimapelillään jo aikaisessa vaiheessa. Kultaiset söivät palloja, juoksivat ja raatoivat pitääkseen johtoasemansa ja pelasivat kelloa pois pitemmillä pallokontrollivaiheilla. Lisämaaleja sunnuntaina ei nähty, Koivumäen maalintekoyritys tyhjään maaliin kopsahti tolpasta ulos. Jännittävät loppuhetket Ilveksen taistellessa maalia hakien selvitettiin ja lopulta summeri vapautti kultaiset juhlimaan välieräpaikkaa parin puolivälieriin päättyneen kauden jälkeen.

GFT jatkaa siis kauttaan seuraavaksi välierissä. Muiden otteluparien myötä varmistui se, että kultaisten vastustaja on runkosarjassa toiseksi sijoittunut Leijona Futsal, joka pääsee välieriin kotiedun turvin.

Välierien ohjelma:

Leijona Futsal – GFT la 30.3.2019 klo 15:00, Toijalan monitoimitalo
Leijona Futsal – GFT su 31.3.2019 klo 15:00, Toijalan monitoimitalo
GFT – Leijona Futsal la 6.4.2019 klo 16:00, Opinmäki
Tarvittaessa:
GFT – Leijona Futsal su 7.4.2019 klo 17:00, Opinmäki
Leijona Futsal – GFT ti 9.4.2019 klo 18:30, Toijalan monitoimitalo

Tervetuloa kannustamaan GFT finaaleihin!