Sievi FS – GFT 3-8 (1-6) la 9.2.2019, Sievi
JoSePa – GFT 2-8 (0-3) su 10.2.2019, Joutsa
Futsal-Liigan kauden 2018-2019 runkosarjan ottelukierrokset 18 ja 19.

GFT matkasi lauantaina suurta luottoa nauttien VR:n kyydissä halki lumisen Suomen aina Ylivieskaan asti. Ylivieskasta siirryttiin Sievin Monitoimitalolle, jossa ei kultaiset viime vuosina ole suuremmin juhlinut.

Lauantai-iltapäivänä tähän tehtiin muutos. GFT lähti kamppailemaan ja olemaan vahva oman maalinsa edessä. Kun samaan aikaan kotijoukkueen virheet hyödynnettiin suorastaan inhottavan kliinisesti, oli tulostaululla musertavat 3-8-lukemat loppusummerin soidessa.

GFT aloitti maalinteon ottelun neljännellä minuutilla, kun Lasse Saari nappasi pallon ja pinkaisi Ari Makowskin kera vastahyökkäykseen. Pieni siirto Makowskille, jonka viimeistely oli vastustamaton.

Noin kolme minuuttia edellisestä pölähti verkko jälleen kotijoukkueen päädyssä. Antti Koivumäen taitava syöttö vapautti Otto Jukon laidalta nousuun. Jukon erinomainen sivuttaissyöttö tavoitti maalitykki Antti Arvolan, joka ei jättänyt mitään arvailuiden varaan vaan tirvaisi Joman varmasti Sievi-maaliin.

Pari minuuttia edellisestä ja Timo Mikkonen sai palkinnon prässäämisestään. Syötönkatko keskialueella, josta Mikkonen pinkaisi aivan vapaasti läpiajoon, kiersi Sievi-maalivahti Marko Pirilän ja siirsi pallon jo kolmatta kertaa sieviläisnuottaan.

Ja shokkihoito vain jatkui, ennen kymmenen minuutin täyttymistä Ville Vähäkoitti pääsi tykittämään luvut 0-4:ään Johannes Axerudin esityöstä. Vielä ennen Sievin kavennusta iski kultaiset iltapäivän viidennen maalinsa.

Antti Koivumäki antoi Joman Panu Aution jalkaan ja kapteeni-Autio teki taikojaan. Parin sieviläisten puolustajaa olivat paperia ja täysin avuttomia, kun Autio jyräsi itsensä maalintekoon sivaltaen lopulta pelivälineen oikeallaan maalin takakulmaan.

Ensimmäisellä jaksolla pallonhallintaa annettiin etenkin johtoasemassa enemmän isännille ja puolustettiin tarkasti. Sievin pienellä matolla paikkoja tulee aina molempiin päätyihin, mutta Hot Gym Kinon kummipelaaja Koivumäki oli jykevässä vireessä maalillaan ja pariin kertaan myös tolpat olivat kultaisille suosiollisia.

Sievin Atte Häivälän 1-5-kavennus kuitattiin vielä ennen taukoa, kun Niko Stenholm pelasi riistonsa jälkeen taitavan pivot-pelin Samir Haddoutin kanssa ja pääsi itse tekemään Haddoutin pudotuksesta kauden toisen maalinsa. Tauolle lähdettiin tyrmäävässä 6-1-vierasjohdossa, ottelun ollessa vahvasti kultaisten hyppysissä.

Toiselle jaksolle oli odotettavaa, että isännät hakisivat kiriä jopa pienellä riskillä ja vähintäänkin aggressiivisella prässipelaamisella. Ajoittain GFT olikin vaikeuksissa, mutta noilla hetkillä Koivumäki otti juuri niitä isoja torjuntoja, joilla joukkue pidetään mukana ottelussa. Sievi sai toisen maalinsa Jarmo Junnon toimesta, mutta siitä ei hätkähdetty, kun Makowski jysäytti Axerudin syötöstä laserinsa pitseihin. Ilman jykevää kiviseinää maalin takana palloa haettaisiin luultavasti vieläkin jostain päin Sievin idyllistä keskustaa.

Noin minuutti edellisestä ottelu lyötiin lopullisesti pakettiin ja rusetin kolme pistettä sisältävän lootan päälle liimasi Haddouti, joka vastaanotti komean pitkän syötön Makowskilta ja herkutteli etukulmasta Joman verkkoon, peli oli jo 2-8.

Sievi iski ajassa 38:48 illan kolmannen osumansa Nikola Ercegin toimesta, mutta voitto oli ratkaistu jo kauan sitten. Kultaisille täten maukkaat pisteet hankalasta hallista, jossa edellisen kerran oli voitettu liigaottelu 9. huhtikuuta 2016.

Ottelun jälkeen huolellisen palauttelun jälkeen siirryttiin yöpymään Jyväskylään, josta matkaa jatkettiin sunnuntaina Joutsaan hakemaan pisteitä liiganousija JoSePan vieraana.

Tukeva aamiainen ja erinomaiset pelipäivän pastat vatsan pohjilla joukkue saapui Joutsaan valmiina poimimaan myös toiset kolme pistettä Espooseen. Keskittynyt alkulämpö osoitti kultaisten olevan jälleen pistejahtiin.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, kultaisten hallitessa hivenen enemmän palloa. Molemmat loivat pari maalipaikkaa, mutta Antti Koivumäki ja JoSePan maalilla pelannut Aake Partio nollasivat hyökkääjiä. Partion nolla rikkoutui Panu Aution toimesta ajassa 7:25. Niko Stenholmin pieni siirto ja Autio tuuttasi pallon lähes sivurajalta sekä puolustajan että Partion puikoista alakulmaan ja GFT otti johdon.

Johtomaalin myötä pelin hallinta siirtyi vahvemmin kultaisille, joutsalaisten hyökätessä välillä vastaan. 0-2-maali syntyi Samir Haddoutin koon 53 jalkineesta, kun lauantaina hurjassa iskussa ollut Ari Makowski nosti korkean loopin syvälle JoSePan kenttäpuolelle, josta Haddouti taiteili komealla volleyllaan pallon pienestäkin kulmasta verkkoon.

Erikoistilannepuolustamista oli teroitettu aamupäivän videopalaverissa ja pääosin se toimikin koko iltapäivän hyvin. Yhdestä hyvin puolustetusta sivurajasta aukesi nopea vastahyökkäys, Timo Mikkonen siirsi Joman alimman puolustajan jalkojen välistä Makowskille ja kirmasi mukaan hyökkäykseen

Duo Makowski-Mikkonen vapautui tuolla syötöllä kahdestaan maalivahti Partiota vastaan ja Makowski tarjosi vahvaan maalivireeseen yltyneelle Mikkoselle tyhjän nuotan sivuttaissyötöllään ja hänelle jäi helppo työ siirtää kultaiset jo 0-3-taukojohtoon.

Toinen puoliaika jatkui edelleen GFT:n hallitessa ottelun tapahtumia. Jakson toisella minuutilla johtokin oli kasvoi jo viiteen maaliin. Ensin Antti Arvola jatkoi Aution hyvän lateraalisyötön vasurillaan aivan maalin yläpeltiin, jonka jälkeen komealla syöttöpelillä joutsalaisyleisön suursuosikiksi noussut Otto Jukko vapautui tuikkaamaan Joman lähietäisyydeltä jo viidettä kertaa isäntien rysään.

JoSePa sai omat kavennusmaalinsa parin minuutin sisällä ajassa 25:04 ja 27:05. Tätä seuranneen kotijoukkueen ja -yleisön syttymisen kultaiset sai syötyä järkevillä pitkillä pallonhallintajaksoilla ja kun ajassa 34:50 Arvola oli nopeimpana Aution laukausta seuranneessa irtopallossa ja siivosi sen verkkoon, oli voitto askelta lähempänä.

JoSePa siirtyi tuon 2-6-osuman jälkeen ylivoimapeliinsä, mutta se ei sunnuntaina ottanut sujuakseen, kun GFT:n alivoima oli timanttista. 2-7-maali oli kaunista katsottavaa. Isäntien hukattua ylivoimallaan Joman päädystä yli, pelasi kultaiset nöyrästi ja taitavasti. Hyvä pallottomien pelaajien liike mahdollisti helpot syötöt ja Koivumäen maaliheitosta käynnistyneen seitsemäntoista (!) syötön ketjun päätteeksi Arvolalle jäi helppo työ putata illan kolmas maalinsa takatolpalta.

Lasse Saaren blokattua uhrautuvasti kaukaa lähtenyt isäntien laukaus, pääsi Mikkonen vielä kimmokkeesta juoksemaan taululle sunnuntaiehtoon päätösluvuiksi 2-8, joiden myötä GFT:n bussi pääsi lähtemään kohti Leppävaaraa täydellisen kuusi pistettä ja kuusitoista tehtyä maalia sisältävän saldon kera.

Futsal-Liigassa pidetään taukoa ensi viikonloppu, sillä Jyväskylässä pelataan Final Four -turnaus, johon GFT:n miehet eivät päässeet tällä kertaa mukaan. Molemmat naisten joukkueet siellä kuitenkin ilahduttavasti nähdään.

Koti- ja liigaottelut jatkuvat Opinmäessä lauantaina 23. helmikuuta, kun runkosarjaa johtava, hallitseva mestari KaDy saapuu Espooseen. Panokset ovat suuret, sillä viikonlopun tulosten myötä kultaisilla on vielä mahdollisuus ohittaa KaDy runkosarjan kärjessä. Tätä klo 16:00 alkavaa ottelua ei siis kannata missään nimessä jättää väliin!

Pöytäkirjat: Sievi FS – GFT sekä JoSePa – GFT