Kausiennakko

Naisten Futsal-Liiga käynnistyy

27.09.2018 Off By admin

Futsal-kausi starttaa viikonloppuna niin miesten kuin naistenkin osalta. Naisten Liiga potkaistaan käyntiin tv-ottelulla Espoossa, kun kultaiset saavat vastaansa viime kaudella finaaleissa taipuneen Ilveksen Tampereelta. Espoossa on koettu myllerrysten kesä, mutta pikkuhiljaa joukkue on saatu kasaan ja kausi ollaan valmiita aloittamaan.

Alla pohdintaa joukkueista satunnaisjärjestyksessä.

GFT

Viime kaudella Jyväskylän derbyissä mitelleet Kröger ja Perälä pukevat tällä kaudella saman värisen paidan päälleen

Joukkueen valmennuksesta vastuun on ottanut pitkään Geftin taustoissa toiminut Petri “Pete” Kettunen. Pete tuo joukkueeseen tarkkaa puolustustaktiikkaa ja luo joukkueeseen oikeanlaista taisteluhenkeä. Peten apuna jatkaa useammassa Geftin joukkueessa hääräävä Kim Räisänen. Kim täydentää myös osaamisellaan täydellisesti maalivahtipeliä ja onkin oiva apu joukkueen uusille ja nuorille maalivahdeille. Joukkueen viime kauden kultajengistä mukana ovat jatkaneet mm. maalitykki Daniela Tjeder, Pirta Hiukka sekä Kiia Laine, jotka kaikki kolme ovat tuttuja kasvoja maajoukkueesta. Uusien tulokkaiden joukosta löytyy myös maajoukkue-leireiltä kokemusta, kun KaDyn pistehai Siiri Perälä siirtyi Jyväskylästä Espooseen ja tuo ison palan futsal-osaamistaan joukkueeseen. Jyväskylästä Geftiin saatiin myös toinen tärkeä pelaaja, kun Liikunnan Riemun Karoliina “Karkki” Kröger saatiin mukaan ainakin treenivahvuuteen. Nähtäväksi jää, onko Karkki jo lauantaina mukana pelaamassa. Joukkue on löytänyt myös muita uusia pelaajia, joista varmasti kauden mittaan päästään kuulemaan enemmänkin.

Ilves FS

Pinja Peuramäki pelasi toissa kaudella futsalia Fc Vapsissa. Kuva Leo Hynninen

Joukkueesta ei lähtijöitä ollut, mutta sen sijaan pari uutta tulijaa lähiseudun joukkueista liittyivät Ilveksen vahvuuteen. Nokialta Ilvekseen siirtynyt Jenni Rantonen tuo kokeneeseen joukkueeseen vieläkin lisää kokemusta, kun taas Fc Vapsista siirtynyt Pinja Peuramäki tuo usean vuoden futsal-kokemuksensa lisäksi lisää laajuutta joukkueeseen ja varmasti myös sitä kautta lisää kilpailua maajoukkuepelaajia vilisevään joukkueeseen. Joukkueesta löytyy useita mielenkiintoisia yksilöitä ja Ilves tulee olemaan vahva läpi kauden pelaten itsensä aina finaaleihin saakka. Lähtee ilman muuta hakemaan mestaruutta yhden välivuoden jälkeen.

YIlves

Hyvä tekemisen meininki paistaa ainakin joukkueen somen perusteella. Joukkue on saanut paljon uusia tulokkaita ja pelaajamateriaali tuntuu olevan laaja. Joukkueen ehdoton vahvistus on “uusi vanha” maalivahti Riemusta, Saara Viitanen. Joukkueen maalivahtiosasto vaikuttaa muutenkin olevan kunnossa kolmen maalivahdin kilpaillessa pelipaikastaan. Joukkueen ykköspelaajat tulevat kuitenkin löytymään kentältä; maajoukkueen Sini Sutinen ja Rosa-Maria Siren tulevat tekemään tehoja otteluista toiseen. YIlves tulee varmasti yllättämään kaikki muut paitsi itsensä, mutta neljän parhaan joukkoon pääseminen on silti haastavaa alati tasoittuvassa Liigassa.

MuSaFutsal

Musan Elina Setälä sekä Siiri Lilja. Kuva: Leo Hynninen

Joukkueelta odotettiin jo viime kaudelta paljon enemmän kuin lopulta karsintarajan ylärimalle jäämistä, mutta tällä kaudella tasapelit onnistutaan varmasti kääntämään voitoiksi ja maajoukkueen kapteeni Elina Setälä yhdessä Netta Hannulan kanssa ovat selkeästi joukkueen ykköspelaajat, mutta myös uudet tulokkaat ovat mielenkiintoisia. Mm. Jenna Oksanen futsalin taktiikat omaksuessaan tulee olemaan vahva pelaaja Suomen parasta futsalia pelaavassa naisten joukkueessa. Tällä kaudella on ihme, jos ei Juha Helanderin luotsaamat futsalistaret yllä neljän parhaan joukkoon.

FTK

Joukkue ei ole enää niin vahvasti kapteeninsa Tiia Juntikan maalien varassa, mutta pienen rosterinsa vuoksi sillä tulee olemaan pitkä kausi ja neljän parhaan joukkoon pääsy tulee olemaan tiukoilla. Joukkueesta löytyy lupaavia nuoria pelaajia, jotka tulevat ottamaan vastuuta joukkueessa konkareiden rinnalla.

ACE

ACE:n Sini Lauermaa on joukkueensa tärkeimpiä pelaajia. Kuva: Leo Hynninen

Rutinoitunut joukkue täynnä osaamista ja erityisesti maalivahtipeli pitäisi olla Suomen ykkösluokkaa; kaksikko LepikonmäkiRopanen on varmasti paras maalivahtikaksikko, eikä kenttäpelaajat ole yhtään sen huonompia. Joukkueen sijoitus riippuu paljon myös yksittäisten pelaajien käytettävyydestä. Sini Lauermaa on kunnossa pysyessään joukkueen kärkihahmoja, mutta valitettavasti loukkaantuminen varjosti kesän ja syksyn maajoukkue-tapahtumia.

Fc Sport J

Joukkue on yhä vaarallinen omalla pienellä kotikentällään ja sieltä on vierailijoiden vaikea tuoda pisteitä mukanaan. Karoliina Muurimäki kantoi torjuntavastuun yksin koko viime kauden ajan ja todennäköisesti on nytkin suuressa roolissa kapteenin Maarit Vitikan, Tiina Takalan sekä Tiia Hakalan ohella. Vaikka viime kauden pronssi olikin joukkueelle upea saavutus, voi tänä vuonna haaste olla liian suuri, sillä paikka neljän parhaan joukkoon on huomattavasti vaikeampaa tänä kautena.

KaDy

KaDylla on ollut vilkasta sopimusrintamalla

Joukkueessa on tapahtunut paljon sitten viime kauden putoamista vastaan taistelun. Dynamo on varmasti onnistunut paikkaamaan tehopelaajansa lähdön niin uusilla junioreilla kuin kokeneemmillakin pelaajilla. Isosiskonsa Geftiin menettänyt nuori maalivahti Martta Perälä saa avukseen viime kaudella GFT-ottelussa nilkkansa murtaneen Heidi Virenin ja kaksikko tulee todennäköisesti jakamaan torjunta vastuuta. Uusista tulokkaista merkittävin lienee Maiju Syrjälä, joka on Kadyn kanssa treenannut jo useamman vuoden. Vaikka joukkueen maalitehtailu jakaantuu tulevalla kaudella useamman pelaajan vastuulle, tulee Iina Markkasen ottaa vastuuta maaleista, mikäli joukkue haluaa varmistaa sarjapaikkansa jo hyvissä ajoin. Kauden alun derby antaa suuntaa, minne asti joukkue lopulta on tällä kaudella valmis.

Riemu

Joukkue oli kesän jälleen vaikeuksissa pelaajatilanteen suhteen, eikä asiaa helpottanut valmentajan lähtö paikalliskilpailija Kadyyn parempien olosuhteiden perässä. Merkittävin lähtijä oli KaDyyn siirtynyt Anniina Ponkkonen sekä Geftiin mukaan tullut Kröger, mutta syksyn edetessä joukkue on saanut kasattua pelaajia rinkiin. Uusi maalivahti on löytynyt Viitasen tilalle tolppien väliin ja ilmeisesti myös valmentaja on onnistuttu korvaamaan. Ilona Mikkelä kantaa joukkueessa suurta vastuuta, mutta uusia tulokkaita ei pidä aliarvioida.

Team Vanpa

Joukkue lähtee kauteen itsevarmana Ykkösessä usean vuoden menestyneenä. Joukkue on valmistautunut kauteen hyvin, joskin joukkueen jalkapalloon satsaus on vienyt varmasti osansa. Jaksavatko pelaajat vielä käynnissäkin olevan futiskauden perään sarjanousun tuomat haasteet, jää nähtäväksi.

 

Kausi käynnistyy siis lauantaina Opinmäessä! Miesten ottelu klo 13:00 ja naisten tv-peli klo 16:00. Naisten otteluun on vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu. Tervetuloa kannustamaan GFT voittoihin Ilveksestä!