Naisten kausiennakko

10.10.2019 Off By admin

Naisten liiga-avaus: GFT – ACE lauantaina 12. lokakuuta klo 16:00, Opinmäki.

GFT:n naiset lähtevät alkavaan Futsal-Liigaan huomattavasti paremmista asemista kuin vuosi sitten. Viime kauden hyvin sekava valmistautumiskausi jäi unholaan kauden aikana ja kauden päätteeksi naiset olivat voittaneet upealla tavalla tuplamestaruuden; sekä cupin voittopokaali että liigan mestaruuspytty löytyivät suvereenisti pelikenttiä hallinneiden kultaisten hallusta. Jo ennen uuden liigakauden alkua yksi pokaali on kertynyt plakkariin, kun Super Cupin finaalista kultaiset harjasi 1-0-voiton ACE:sta. Uusi Futsal-Liigan kausi starttaa kotiottelulla juurikin ACE:a vastaan.

Kausi 2018-2019

GFT:n naisten liigajoukkuetta koetteli melkoinen turbulenssi viime kauden alla. Pitkään seuraa edustaneet Prinsessat olivat lähtökuopissa seurasta ja heidän lähdöstään ehdittiin jo uutisoida kauden alla. Mestaruuteen edelliskaudella joukkueen valmentanut Kim Räisänen keskittyi enemmän junioreiden, miesten kakkosjoukkueen luotsaamiseen ja miesten edustuksen maalivahtivalmennukseen, joten naisten liigajoukkue oli pahimmassa tilanteessa kesällä käytännössä ilman pelaajia ja valmennusta.

Valmennuspuoli ratkesi, kun pitkään seuran taustalla toiminut Petri Kettunen aloitti päävalmentajana. Pelaajistoon iso palanen saatiin Jyväskylästä, kun Kampuksen Dynamossa pelannut Siiri Perälä siirtyi kultaisten riveihin. Tilanne joukkueen suhteen näytti silti pitkään pahalta, mutta lopulta mukaan saatiin uusia pelaajia sekä osa seurasta jo poistuneista Prinsessoista. Isosti muuttunut joukkue kärsi tappion Super cupin loppuottelussa Ilvekselle ja myös kauden kaksi ensimmäistä runkosarjan ottelua olivat tappiollisia.

Kauden kolmannen pelin avattua voittotilin, sai GFT juonesta kiinni ja voitti lopulta seitsemän ottelua sarjassa putkeen. Ilves katkaisi voittoputken, mutta kultaiset oli vahvasti matkalla kohti välieriä runkosarjassa. Myös cupissa voittoja napsui ja lopulta helmikuun puolessa välissä Jyväskylän Final Four -turnauksessa GFT oli häikäisevä, ensin välierässä Ilves kumoon 5-1 ja finaalissa MuSa 5-2. Näin kauden ensimmäinen pokaali pääsi mukana Espooseen!

Cupin voiton jälkeen runkosarja eteni loppuun positiivisissa merkeissä ja GFT:n eteni välieriin sijalta neljä kohdaten Ilveksen. Tamperelaisten kotiedulla ei ollut merkitystä, kun kultaiset haki avausottelusta 1-0-voiton ja pääsi kokeilemaan finaalipaikan ratkaisua kotikentällään heti seuraavana päivänä. Niukalla yhden maalin erolla myös toinen välierä kääntyi GFT:lle ja finaalipaikka oli varma voitoin 2-0.

GFT:n vastustajaksi finaaleihin tuli runkosarjassa toiseksi sijoittunut ACE. Kultaiset lähti finaaleihinkin ilman kotietua, mutta niukka 3-2-vierasvoitto avausottelusta keikautti aseman päälaelleen. Kun Opinmäessä ACE kaatui 6-3, oli naisilla kolme mahdollisuutta mestaruuden voittamiseen. Jäätävän tehokkaat pudotuspelit (9 ottelua tehoin 7+2) pelanneen Maiju Hirvosen johdolla riitti jo ensimmäinen näistä mahdollisuuksista, GFT voitti vieraissa 4-2 ja aloitti jo kauden toiset mestaruusjuhlansa.

Maiju Hirvonen oli huikeassa vireessä pudotuspeleissä

Kausi 2019-2020

Uusi kausi alkaa Espoossa rauhallisemman ja paremman valmistautumiskauden jälkeen, joukkueen runko on pysynyt paremmin kasassa ja pelaajaliikenne on ollut huomattavasti maltillisempaa. Valmennuksessa koettiin muutoksia, kun tuplamestaruuteen joukkueen johtanut Petri Kettunen jäi sivuun ja Kim Räisänen palasi joukkueen päävalmentajaksi. Vuoden tulokkaaksi valittu, häikäisevän kauden liigassa pelannut maalivahti Heidi Tahvanainen on kauden verran kokeneempi ja myös muutoin joukkueella on nyt huomattavasti enemmän yhteisiä tapahtumia pohjalla. Lieneekin turvallista sanoa, että GFT lähtee jälleen hakemaan mestaruuksia. Samaa mieltä on myös joukkueen kapteenina toisen kautensa aloittava Siiri Perälä.

Siiri Perälä jatkaa kapteenina (Kuva: Jani Virolainen)

”Elokuun alussa aloitettiin treenaamaan ja nyt meillä on kasassa 16 pelaajan vahvuinen joukkue. Pelatut treenipelit näyttivät, että kentällä on jälleen vahva joukkue, joka edelleen tekee paljon maaleja, mutta joka myös puolustaa antaumuksella. Meille on tullut hyviä uusia vahvistuksia ja mikä tärkeintä, meillä on koko ajan hyvä meininki. Tavoitteemme on uusia mestaruudet, mutta myös monipuolistaa peliämme”.

Perälän hieno debyyttikausi kultaisten paidassa toi mestaruuksien lisäksi myös ison harppauksen omalla urallaan, kun kauden päätteeksi Perälä pääsi tekemään debyyttinsä Suomen maajoukkueessa. Uuden kauden alla myös joukkueen treenaaminen on parantunut viime kauteen valmistautumiseen verraten.

”Koen GFT:n erinomaisena ympäristönä omalle kehittymiselleni ja treeneistä peleihin siirtyneet asiat ja onnistumiset ruokkivat itseluottamusta tulevaan kauteen. Emme varmasti tule päästämään yhtä paljon maaleja kuin aiemmin ja jokaiseen peliin lähdetään tavoitteena pitää oma maali puhtaana”.

Uuden kauden alla GFT:n suurimpina haastajina ovat varmasti ainakin Ilves ja ACE. Ilveksestä lähti yksi pelaaja ulkomaille pelaamaan, mutta tupsukorvat vahvisti rivejään maajoukkueen tähtipelaajiin kuuluvalla Tiia Juntikalla. ACE:n suhteen kysymysmerkki on kuinka kaksi ulkomaille siirtynyttä pelaajaa saadaan korvattua. Muita haastajia ovat porilainen MuSaFutsal ja myös vaasalainen FC Sport J.

Kuten miestenkin puolella, myös naisten Futsal-Liigan taso kohoaa kaudesta toiseen, hyvänä osoituksena tästä ulkomaan kentille siirtyneet pelaajat Tampereen seuroista, ja yhtään helppoa peliä sarjassa ei tule. Tuplamestaruuden voittaneen joukkueen kukistaminen lisää kuitenkin varmasti muiden joukkueen voitontahtoa kultaisten tullessa vastaan, joten minkäänlaiseen löysäilyyn ei GFT:lla ole varaa. On kuitenkin turvallista sanoa, että GFT:n tilanne alkavan kauden alla on erittäin hyvä.

GFT kaudella 2019-2020:

#1 Tahvanainen Heidi (mv)
#2 Kröger Karoliina
#3 Malinen Henni
#4 Posa Hanna
#5 Hakala Kati
#6 Hirvonen Maiju
#8 Vasara Johanna
#9 Perälä Siiri (C)
#10 Tjeder Daniela
#11 Myllymäki Elina
#12 Niemelä Jenni (mv)
#13 Talvela Jenni
#14 Siren Tuula
#15 Mikkelä Ilona
#18 Hiukka Pirta
#71 Laine Kiia
Lindqvist Linda
Tjeder Jannica

Tulleet pelaajat:
Henni Malinen, Ilona Mikkelä, Elina Myllymäki ja Johanna Vasara.

Lähteneet pelaajat:
Veera Ollila, Suvi Savolainen.

Liigan muut joukkueet:

ACE (Tampere). Viime kaudella 2.
FC OPA (Oulu). Nousija Futsal-Ykkösestä.
FC Sport J (Vaasa). Viime kaudella 4.
FTK (Tornio). Viime kaudella 6.
Ilves FS (Tampere). Viime kaudella 3.
KaDy (Jyväskylä). Viime kaudella 8.
MuSa Futsal (Pori). Viime kaudella 5.
Team Vanpa (Vantaa). Viime kaudella 7.
Ylöjärven Ilves. Viime kaudella 9.

Naisten Futsal-Liigassa pelataan kaudella 2019-2020 kaksinkertainen runkosarja, jonka päätteeksi kuusi parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin. Runkosarjan kaksi parasta etenevät suoraan välieriin ja sijoille 3.-6. päätyneet pelaavat puolivälierät, joista voittajat pääsevät välieriin. Puolivälierät ja välierät pelataan paras kolmesta – ja finaalit paras viidestä -järjestelmällä. Naisten liigan mestari on selvillä viimeistään 29.4.2020.