Puolivälierät tasaisesti käyntiin

GFT – Ilves FS 2-3 (2-3), la 16.3.2019, Opinmäki
GFT – Ilves FS 3-0 (1-0), su 17.3.2019, Opinmäki
Futsal-Liigan kauden 2018-2019 puolivälierien 1. ja 2. ottelu

22 ottelua kestäneen runkosarjan jälkeen kuluneena viikonloppuna miesten Futsal-Liigassa startattiin puolivälierät. Viime kauden tapaan GFT:n vastustajaksi päätyi tamperelainen Ilves FS. GFT lähti sarjaan pitkässä voittoputkessa tamperelaisten koettua tappion kolmessa viimeisessä runkosarjan ottelussaan. Kapealla ja kokeneella ryhmällä pääosin koko viikonlopun pelannut vierailija sai napattua sarjan avauksesta voiton, kultaisten juhliessa voittoa toisessa koitoksessa.

Erinomaisen treeniviikon jälkeen GFT lähti lauantaina hakemaan vauhdikasta starttia puolivälieräsarjaan, mutta viekkaat vierailijat olivat asiasta toista mieltä. Kultaisten avauspuoliajan heikko puolustaminen tarjosi Ilvekselle mahdollisuuden voittoon ja sen he käyttivätkin. Panu Aution ja Otto Jukon maalit jäivät laihaksi lohduksi, kun toisen puoliajan kiri kaatui tehottomuuteen.

Lauantain ottelu sai kultaisittain loistavan startin. Hot Gym Kinon kummipelaaja Antti Koivumäki avasi pitkällä, korkealla syötöllä aina Ilveksen rangaistusalueelle saakka, jossa Jomaa lähtivät tavoittelemaan kapteeni-Autio sekä Ilveksen maalivahti Akseli Syrjälä. Paineen alla pallo putosi Syrjälän käsistä Autiolle avopaikkaan, ja kultaisten kipparille jäi helppo työ siirtää peliväline tyhjään vierailijan maaliin.

Ilves pääsi tasoittamaan jo seuraavalla minuutilla. Antti Teittinen nousi vasenta laitaa aina päätyyn saakka, ja tavoitti GFT-nelikon keskustaan unohtuneen Rafael Giorgion, jonka jalasta pallo kimposi verkkoon. Muutama minuutti edellisestä ja Teittisen vasemman jalan laukaus vei vierailijat 1-2-johtoon.

Johtoaseman menettäminen lamaannutti hetkellisesti kultaisten pelaamista ja kokemuksellaan Ilves pystyi jäädyttämään peliä. Tasoituksesta vastasi maajoukkueidemme kapteenisto. Antti Arvolan jakama syöttö keskustasta laitaan antoi maajoukkueemme kapteenille Autiolle mahdollisuuden kokeilla oikealla jalallaan. Kaikkien odottama laukaus olikin kova ja tarkka syöttö, jonka alle 19-vuotiaiden kotikarsintoihin valmistautuvan maajoukkueemme kapteeni Otto Jukko siirsi varmasti ohi Syrjälän tasoittaen luvut taululla 2-2:een.

Valtava kylmä suihku ropsahti kultaisten niskaan viidennentoista minuutin täytyttyä. Jaakko Ahokkaan laukaus kimmahti kultaisten puolustuksesta ohi Koivumäen vieden Ilveksen jälleen johtoasemaan. Tämän enempää osumia hieman sekavalla avauspuoliskolla ei enää nähty ja vierailijoiden johdossa startattiin toiselle kaksikymmenminuuttiselle.

Puoliajan jälkeen kentälle marssi ottelun vahvasti näppeihinsä ottanut GFT. Ilves pääsi toisella puoliajalla vierailemaan pallollisena kultaisten puolella vain harvakseltaan, mutta vastaavasti GFT:n viimeistelyt jättivät toivomisen varaa. Parhaaseen paikkaan pääsi koko ottelun terävästi esiintynyt Arvola, jonka läpiajon Syrjälä onnistui selvittämään. Kun lopulta myöskään kultaisten ylivoimapelaaminen ei parista hyvästä maalipaikasta huolimatta onnistunut heiluttamaan vierailijan verkkoa, summerin soidessa Ilveksen hankkima 3-2-johtoasema oli kuin olikin riittänyt ja sarja lähti sunnuntaihin vierailijan johtaessa otteluvoitoin 1-0.

Sunnuntain ottelu jatkui pitkälti siitä, mihin lauantain ottelu päättyi. GFT hallitsi palloa ja peliä vahvemmin kuin lauantain avausjaksolla ja puolustuspelaamisen ongelmat olivat saatu korjattua. Autio pääsi tykittämään väkevän vasemman jalan laukauksen heti alussa, mutta Syrjälä sai vaivoin torjuttua pallon tolpan kautta takaisin pelikentälle. Lopulta jakson puolivälissä kultaiset siirtyi ansaittuun johtoasemaan. Pitemmän pallokontrollin seurauksena Aution pystyjuoksu kadotti puolustajat kannoiltaan ja Arvolan erinomainen avaava syöttö vapautti kipparin maalintekoon. Tarkka vasurin laukaus painui aivan alakulmaan ja takasi johdon.

Kultaisten ote pelistä pysyi myös avausmaalin jälkeen vahvana, muutamat vierailijan laukaukset pysähtyivät joko rohkeasti niitä peittäneisiin kenttäpelaajiin tai lopulta takuuvarmasti pelanneeseen Koivumäkeen. Avausjaksolla GFT loi vielä muutaman maukkaan paikan, mutta näistä ei palkintoa saatu ja taukoluvut olivat 1-0. Johtoaseman lisäksi positiivisena uutisena oli Jaso Oksasen ensimmäiset peliminuutit todella pitkän tauon jälkeen. Oksasen pelaaminen näytti, ettei hän poissa olisi ollutkaan – äkäinen prässipelaaminen aiheutti ongelmia Ilveksen pelinrakentelulle.

Toinen puoliaika sai unelma-alun; Niko Stenholmin kulmapotku löysi keskustasta Arvolan, jonka sivallus vei kultaiset jo 2-0-johtoon. Pallollinen pelaaminen oli sunnuntaina GFT:lla lauantaita vahvempaa ja isoja minuutteja koko viikonlopun rehkinyt vierailijan kapea orkesteri ei tasakentällisin saanut otetta pelin nuoteista. Tämän seurauksena pelaajavalmentaja-Teittinen reagoi aikaisin ja marssitti ylivoimapelaamisen kehiin jo ennen kuin jakson puolivälin krouvia saavutettiin. Syrjälä istahti huilimaan penkille ja kapteeni Tomi Lahtinen puki reikäpaitaa päälleen.

GFT:n alivoimapelaaminen ja penkiltä Samir Haddoutin sekä Johannes Axerudin muodossa löytyneet tuoreet jalat hyydyttivät Ilveksen ylivoimaa. Etenkin ensimmäisessä prässilinjassa valtavasti työtä tehneet Haddouti sekä maalitykki-Arvola saivat syötyä prässillään pelikellosta useamman minuutin vierailijan kiriaikaa, kun he joutuivat hieromaan Jomaa syvällä omalla kenttäpuoliskollaan.

Ajassa 32:35 valotaululle muutettiin tilannetta, kun Lasse Saaren blokkaaman vedon tykitti tyhjään maaliin komealla kudilla Niko Stenholm. Muutamaa lisämaalia yrittäneet kultaiset eivät enää tyhjiin osuneet, mutta eivät myöskään päästäneet vierailijoita laatupaikoille. Näin summerin soidessa hienosti kannustanut kotiyleisö sai nauttia sarjan tasoittaneen voiton euforiasta.

Runkosarjan kotipeleissä oli mahdollisuus osallistua Huawein avausmaaliveikkkaukseen ja kaikkien veikanneiden kesken arvottiin lopulta Huawein Nova 3 -puhelin. Arvonta suoritettiin sunnuntain ottelun tauolla katsojien läsnäollessa. Arpa osui tammikuun loppupuolella pelattuun PP-70 -otteluun ja tarkemmin GFT -kannattajaan, joka oli myös sunnuntaina paikan päällä vastaanottamassa puhelimen itselleen. Onnittelut voittajalle!

Sarja jatkuu seuraavana viikonloppuna lukemista 1-1 Tampereella, Tesoman Palloiluhallissa, kun Ilves isännöi puolivälieräduon seuraavat koitokset. Molemmat ottelut potkaistaan liikkeelle klo 14:00 ja kotiin jäävien kannattajien on mahdollista seurata otteluita Futsal-Liiga.tv -osoitteesta. Mikäli sarja on edelleen tasan viikonlopun otteluiden jälkeen, pelataan viides puolivälierä keskiviikkona 27. maaliskuuta Opinmäessä klo 19:00.