Viikonloppuna Pohjanmaalle – haastattelussa päävalmentaja Eemeli Jokinen ja maalivahtivalmentaja Kim Räisänen

18.01.2018 Off By admin

Kevätkierroksen toinen ottelu avasi GFT:n voittotilin myös uudelle vuodelle, kun intensiivisessä ja vauhdikkaassa ottelussa sarjapisteet jäivät 1-0-voitolla Riemusta Espooseen. Kultaisten voittoa todisti Opinmäessä 120 katsojaa ja tunnelma oli kauden selkeästi paras ja tuntui tarttuvan myös molempiin joukkueisiin, jotka esittivät parastaan. Lopulta useasta tolppalaukauksesta ja muista läheltä piti -tilanteista huolimatta Ari Makowskin kauden kahdeksas liigamaali ja Matias Marjanderin nollapeli takasivat GFT:lle arvokkaan kotivoiton.
Nyt viikonloppuna pelataan jälleen ja tällä kertaa kahdesti. Kultaisten bussi starttaa Leppävaarasta jo perjantaina iltapäivästä, jotta lauantaina ollaan valmiita taistoon pisteistä sarjakakkosta Sieviä vastaan. Lauantainen vastustaja, kolme Suomen mestaruutta putkeen napannut Sievi, kävi syyskierroksella hakemassa Opinmäestä kliinisellä esityksellään 5-1-voiton. Revanssihengen lisäksi ottelussa on molemmilla rutkasti panoksia; Sievi kamppailee runkosarjan voitosta KaDyn kanssa ja GFT haluaa vielä kivuta runkosarjassa neljän joukkoon, joka takaisi ainakin puolivälieriin kotiedun. Tällä hetkellä kolmanteen (Leijona Futsal) ja neljänteen (Ilves) sijaan on kultaisilla eroa kuusi pistettä, mutta ottelu vähemmän pelattuna.
Tuo rästiottelu on luvassa samalla Pohjanmaan matkalla, kun sunnuntaina kultaisia isännöi Vaasan Ruutupaidat. Vaasalaisten kausi on tähän mennessä ollut synkkä, joukkue putosi viime viikonloppuna sarjan pahnanpohjimmaiseksi hävittyään FC Kemille 3-0. Helppoa ottelua ei sunnuntainakaan ole luvassa, sillä vaasalaiset eivät varmasti ole tyytyväisiä sarjasijoitukseensa ja hamuavat espoolaisten päänahkaa.
Katse on ennen Vaasaa siis Sievin kohtaamisessa. Vaikka Sievin ykkösmaalivahti Miika Toivola on ollut jo pitempään polvivammansa vuoksi sivussa, on joukkue edennyt voitosta voittoon. Joukkueen kärkikaarti on laadukas, eikä pelaajistoon ole suurempia muutoksia viime kausien aikana tullut, joten hankala vierasottelu on edessä. Sievin kovin tykki, Rami Tirkkonen, on saanut oman polvensa kuntoon ja palannut kentille ryminällä, kolmeen otteluun on syntynyt jo seitsemän maalia. Sievin paras pistemies, kokenut Henri Heikkilä on takonut alkukaudella jo 19 tehopistettä (10+9). Sievin pienehkössä kotihallissa nähdään usein paljon maaleja, joten kultaisten hyvin pitänyt puolustus joutuu kovan haasteen eteen.
Alle 24 tuntia Sievi-ottelun päättymisen vihelletään peli käyntiin Vaasan Kauppaoppilaitoksella. Ruutupaidat on perinteisesti vahva kotonaan, ja on piinannut kotonaan muun muassa Ilvestä ja Sieviä. Ruutupaitojen riveistä voidaan nostaa esiin etenkin liukas Toni Pylkkänen, joka teki joukkueen toisen maalin Espoossa, jossa GFT kaatoi vaasalaiset syksyllä 5-2. Myös lopettamispäätöksensä pyörtänyt Aapo Autio ja vahva Matias Träskbäck ovat vaarallisia pelaajia, joiden kanssa sopii olla tarkkana.
Otteluennakoissa on tällä kaudella tähän mennessä haastateltu lukuisia pelaajia, tällä kertaa kommentteja jakavat usein hieman vähemmille parrasvaloille pääsevät valmentajat, ensin päävalmentaja Eemeli Jokinen ja hänen jälkeensä maalivahtivalmentaja Kim Räisänen. Seurapresidentti Raimo Kalliokoski pääsee myöhemmin summaamaan kultaisten otteet runkosarjassa.
Eemeli, kevätkierros on päässyt vauhtiin, joten voidaan hieman käydä läpi kuluvaa kautta. Miltä joukkueen esitykset ovat tällä kaudella näyttäneet?

-Tälle kaudelle tuli paljon uusia pelaajia lopettaneiden tilalle ja alkukausi olikin melko haastava. Olemme kehittyneet kauden mittaan paljon ja uskon, että kehitymme koko ajan lisää. Puolustuspelaaminen näyttää aika ajoin jo erittäin hyvältä, mutta edelleen tulee liikaa nukahduksia pelin sisällä. Pallollista pelaamista pyrimme tulevina viikkoina viemään eteenpäin, koska siinä on paljon kehitettävää.
Mitä odotat viikonlopulta Pohjanmaalla ja kuinka sieltä tuodaan kuusi pistettä mukana?
-Lauantaina vastassa Sievi, joka antoi meille oppitunnin syyskierroksella. Äärimmäisen hyvä paikka mitata tason riittävyyttä. Sunnuntaina fyysinen ja pienessä kotisalissaan erittäin vaarallinen RP, joka laittoi esim. Sievin kotonaan erittäin ahtaalle. Lähdemme Pohojanmaalle laajalla materiaalilla, joten tuoreita jalkoja pitäisi löytyä sunnuntainakin. Kuusi pistettä irtoaa, jos onnistumme pitämään puolustuksemme tiiviinä läpi viikonlopun ja viimeistelemme hieman paremmalla prosentilla kuin tähän mennessä.
Kim, toimit nyt toista kautta joukkueen maalivahtivalmentajana. Mitkä ovat olleet tärkeimmät asiat, joihin maalivahtien harjoittelussa on kiinnitetty huomiota?

-Meillä GFT:ssä on erinomainen tilanne edustusjoukkueen maalivahtien suhteen, sillä rosterissa on neljä maalivahtia (Koivumäki, Marjander, Kaukonen ja Kaisla). Tilanne on mielenkiintoinen, sillä oikeastaan kaikki maalivahdit ovat hyvin erityyppisiä torjujia. Kaikilla heillä on omat hyvät ja heikot kohtansa. Enimmäkseen treenaamme jokaista torjujaa yksilönä ja pyrin suuntaamaan tiettyjä harjoituksia erityisesti heikkouksien parantamiseksi. Olen ollut todella tyytyväinen viimeisiin peleihin, sillä kolmen edellisen ottelun aikana sekä Antti että Matias ovat pitäneet molemmat nollapelin.
Valmennat Geftissä myös Kolmosessa nousua Helsingin ja Uudenmaan piirin Kakkoseen tavoittelevaa GFT/2:a sekä U21-liigajoukkuetta. Miltä seuran tulevaisuus pelaajiston suhteen mielestäsi näyttää, onko junioreista kasvamassa pelaajia myös edustusjoukkueeseen?
-Yhteistyö edustusjoukkueen kanssa on tiivistä ja keskustelen Eemelin kanssa tiiviisti sekä U21- että GFT2 -joukkueen toiminnasta. Tulevia liigapelaajia toki kartoitetaan, ja pyrimme myös ottamaan junnuja mukaan treeneihin liigajengin kanssa. Tällä hetkellä U21 on menossa kohti finaaliturnausta. GFT/2 joukkue on tällä hetkellä kiinni nousussa Uudenmaan Kakkoseen. Meillä on ollut peleissä muutamia liigan pelaajia, jotka hakevat pelituntumaa ja isompia minuutteja kuin mitä liigassa saavat. Joukkueen runko koostuu entisistä U21-pelaajista ja olemme saaneet riveihin myös pitkän linjan kokeneita futsalpelaajia. Toiminta näyttää erittäin hyvältä.
Lauantain Sievi-ottelu potkaistaan liikkeelle klo 15:00 ja sunnuntaina Vaasassa Joma liikahtaa pelin alun merkiksi klo 16:00. Molempia otteluita voinee seurata osoitteesta Futsal-Liiga.tv Sievin ja Ruutupaitojen välilehdiltä.
Seuraava kotiottelu pelataan Opinmäessä lauantaina 27.1. klo 16:00, tuolloin vierailijana on PP-70 Tampereelta.